AUTONOMNA POKRAJINA VIKENDICA


09.02.2018.

ŠOKANTNA PRIČA IZ HERCEGOVINE: OD STARCA UZEO HALAL-PARU I OGRAJSAO (2. DIO)

Od siline udarca pao je na tlo i počeo da halucinira. Usnio je da su grad Mile Budaka zauzeli partizani i isilovci. Zapadni dio grada su držali isilovc, a istočni partizani. Gradu dali ime Mostra, a rijeku Neretvu su ofarbali u zeleno. Zaprepašten viđenim, krišom se "ubaci" u autobus koji je vozio za Sarajevo. Vozeći se prema Sarajevu, uz put je vidio ljude kako sade palme i mnogo deva koje pasu. Vozeći se niz Ivan-sedlo vidio je tablu pored puta sa natpisom "Dobro došli u Kaliffat". Autobus je stao na prvoj stanici - stanica Ilidža. Izašao je i šetajući uz rijeku odluči da se malo odmori, napije hladne vode. Hladna voda je djelovala i razum mu se počeo vraćati, nastavio je dalje i naiđe na grupu ljudi kako peku rakiju. Počne ih upozoravati na ono što je vidio u gradu Mile Budaka, na selefije i partizane, a oni ga samo pogledaše sa čuđenjem. Čovo produži dalje i tako se zakači za tramvaj za Baščaršiju.

07.02.2018.

ŠOKANTNA PRIČA IZ HERCEGOVINE: OD STARCA UZEO HALAL-PARU I OGRAJSAO

Čovo Dragan iz sela Pizduni, Neretvanska županija, krenuo je križnim putem od Stoca prema Počitelju i negdje u blizini Radimlje sreo jednog starca. Čovo ga upita kako mu je ime i šta tu radi sam na suncu, a starac mu odgovori da se zove Mak i da prodaje smilje. Čovo mu reče svoje ime i pohvali se kako on prodaje evropske vrijednosti i maglu i predloži mu razmjenu. "Daj mi vreću smilja i deset dinara, a ja ću tebi dati evropske vrijednosti i kesu magle da te štiti od sunca." Pošteni starac pristade na razmjenu i dade Čovi dinare i smilje, pa reče halal ti bilo. Čovo se cinično nasmija i kako gurnu novac u džep, ruke mu zdrhtaše, oči iskolačiše - ograjsa čo'ek. Poče da trči i paniči, gdje god je pogledao vidio je minarete. Trčao do Počitelja i vidi - minareti. Nastavi trčati kad vidje tablu - Žitomislići. Pomisli da se sakrije u stari pravoslavni manastir kad se šokira. Oko manastira vehabije u crnim mantilima i crnim dugim bradama, jedan umače metlu u kantu vode i štrca po manastiru, a drugi bakljama hoće da ga zapale. Čovo se toliko prepao da je potrčao još brže i trčao je i okretao se da vidi prate li ga one čudne vehabije i tako se spotakne i udari glavom u križ iznad grada Mile Budaka. Nastavit će se...

04.02.2018.

PRIJEDLOG NOVOG IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

Iz izvora bliskog Vladi APV-a saznajemo da su pripremljene i u Parlament F BiH upućene dvije verzije izbornog zakona. Prva verzija izbornog zakona predviđa F BiH kao jednu izbornu jedinicu gdje bi se uvažio princip jedan čovjek - jedan glas. Suština tog prijedloga je u samom glasačkom listiću i njegovom popunjavanju. Naime, pored imena kandidata na glavnom listiću bi bila i četiri teksta koja bi glasači trebali da popune. To bi bio tekst mevluda, tekst Zdravo, Marija', zatim, pitalica: Nabroj 10 romskih pjevača, i pitalica: Nabroj 10 židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu. Ovaj princip bi onemogućio da jedan narod bira predstavnike drugom narodu. Npr. Bošnjak koji glasa za bakira bi morao i da nastavi i napiše tekst mevluda i samo tako ispunjen listić bi bio važeći, a ako bi neko glaso za Komšića, a nije nastavio tekst "Zdravo, Marija"to bi značilo da Hrvat nije popunio taj listić i on bi bio nevažeći. Ako bi pak neko glasao za Komšića i napisao nastavak "Zdravoo, Marija" to bi podrazumijevalo da je glasač Hrvat, pa bi se i listić uvažio. Naravno, isti princip bi se primijenio i na pripadnike romske populacije i Jevreja. Isti izvor navodi i da je Ramo Vinetu, inače predstavnik Udruženja Roma "Kalaj-Gus", uputio primjedbu na dio zakona koji se odnosi na Rome smatrajući da je nabrajanje deset romskih pjevača nedovoljan mehanizam zaštite i predlažu da se umjesto deset pjevača navede deset ceribaša. Druga verzija zakona predlaže sistem praznih glasačkih listića. To podrazumijeva da bi glasači na dan izbora sami ispisali ime kandidata za člana Predsjedništva i imena kandidata za Parlament F BiH i Dom naroda. Na ovakav način bi dobili najlegitimnije predstavnike na svim nivoima. Naravno, pobijedili bi oni kandidati sa najviše listića - prijedloga.

01.02.2018.

AP VIKENDICA FINANSIRA IZGRADNJU AUTOPUTA SARAJEVO - BEOGRAD

Na poziv doživotnog preCjednika AP Vikednica gosp. Shabbija, prethodnih dana su u White Weekendhouse boravili predsjednik Republike Srbije Sale Velikosrbić i član predsjedništva susjedne nam Bosne i Hercegovine Izet Bakirbegović. Svrha posjete je konačno rješenje pitanja cestovne infrastrukture u susjednim državama, kao i što bolji protok roba između istih. Inicijativa je potekla iz vjerskog vrha naše Pokrajine kada je vikendaški muftija pozvao sve vjernike da, doniranjem sredstava na sergiji svake džume i prodajom kurbanskih kožica riješi ovaj problem koji muči susjednu državu. APV nema taj problem i sve probleme oko cestovnog, želježničkog i avio- transporta je riješila pri samom osnutku 2004.godine. Jedini uvjet pri doniranju granta je postavio je preCjednik Shabbi, a to je da se cesta osvešta 100% jabukovim sokom, omiljenim pićem našeg vođe. Bosna i Hercegovina drži rekord u brzinji gradnje autoputa a on glasi za 20 godina nevjerovatnih 10 km.

AUTONOMNA POKRAJINA VIKENDICA
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728